20 Ocak 2017 Cuma

Allah'tan başka yaratanlar. Ezoterik yaklaşım

Ezoterizmde islama ters düşen yaratıcı kavramı var. İslamda bilinenin aksine, ezoterizm, Kuran'a da dayanarak bazı iddialar ortaya atar. Bunlardan ilki, birden fazla yaratıcı var. Buna delil olarak Müminun 14. ayetini öne sürerler. Müminun 14: "......Yaratanların en güzeli olan Allah’ın şânı ne yücedir!" Burada yaratanlar diyor yani çoğul kullanılmış. Demek ki birden fazla yani çok sayıda yaratan var. Sonra da bu yaratanların içinde en güzeli, iyisi Allah'tır diyor. 

Aklımıza gelen soru şu; acaba diğer yaratanlar alt rütbeli yaratanlar mı ?

Ezoterizmde O, Allah ve biz kavramları da geçer ve bunların ayrı olduğu iddia edilir. Buna delil olarak şu ayeti öne sürerler: Ali İmran 18: "Allah, melekler ve ilim sahipleri, O'ndan başka ilâh olmadığına adaletle şâhitlik ettiler. O’ndan başka ilâh yoktur. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir." Yani derler ki, Allah da O'na şahitlik ediyor. Ezoterizmde en tepedeki kadiri mutlak O ve Allah ayrı tutulur. İslamda ise bu ayetle ilgili, Allah kendine şahitlik ediyor denir ve burada ezoterizmden fikir olarak ayrılmış olur.

Bazı ayetlerde biz yarattık kavramı da geçer. Demek ki biz diye kastedilen bir gruba da yaratma kabiliyeti verilmiş. Ezoterizmde buna üst kurul veya melekut kurulu denir. Bunlar islamdan farklı fikirler.

Sonuçta kafa karıştıran bir çok şey var. Siz hangisine inanıyorsunuz ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder